Verbond van Verzekeringen en leden spekken?

Ik lees op
http://www.vbnet.nl/archief-vb-selectie/vb-selectie-2011-05/kosten-besparen-door-afschaffen-aow-voor.25999.lynkx?thema=Pensioen%20en%20eb&ResponsePosted=true#reageer
het volgende:

Wie kan werken, heeft de plicht om te werken, dat vinden 9 op de 10 Nederlanders. De meerderheid vindt ook dat niet werken consequenties mag hebben. Bijvoorbeeld voor de AOW.

Wie niet werkt en dit wel kan, heeft later geen recht op een ouderdomsuitkering (AOW), zegt 61 procent van de Nederlanders. Het recht op huur- en zorgtoeslag verspeel je ook wanneer je niet werkt als je dat wel kunt, aldus 70 procent. Dit alles blijkt uit de Maatschappij Monitor van Achmea, een periodiek onderzoek naar verschillende thema’s op het gebied van solidariteit.

Nederlanders bereid belasting te betalen voor sociale stelsel
De steeds groter wordende groep ouderen die aanspraak maakt op AOW en gezondheidszorg en de steeds kleiner wordende groep werkenden die dit bekostigt, raken uit balans. Om onze sociale voorzieningen in stand te houden, moet er iets veranderen. Een grote meerderheid is bereid om de benodigde belasting hiervoor te betalen. Het aantal werkenden vergroten of de kosten van het sociale stelsel verlagen, kunnen ook bijdragen aan de oplossing.

Kosten besparen op het sociale stelsel, kan volgens een meerderheid door de AOW voor de hoogste inkomens af te schaffen. Afschaffing van de AOW voor iedereen is bijzonder impopulair; slechts 3 procent vindt dit een goed idee. De Maatschappij Monitor is een terugkerend onderzoek van Achmea naar de stemming van Nederland en het gevoel van solidariteit onder de burgers.

 

Aan de reacties op het bericht voegde ik het volgende toe.

 

1. Verzekeraars willen winst maken, liever teveel dan weinig.

2. Wie van de lezers/reageerders houdt rekening met geldontwaarding? 1,03 % inflatie/jaar betekent dat je 100 euro over 25 jaar nog maar de helft van zijn waarde heeft overgehouden: 50 euro.

3. Het rekenvoorbeeld van R.Toonder komt van een professor uit Georgia, V.S.van N.A. en laat niet de Europese situatie zien.

4. De rijkeren, die het meeste betalen van de premies, weten wel een belastingaftrek te versieren op hun “maatschappelijke” etentjes” in het Georgische geval hah hah.

5. Een omslagstelsel als de aow is veel goedkoper dan een verzekeringsstelsel. Ik ben geen verzekeringskundige. Er zullen nog meer invloeden meespelen.  Bijvoorbeeld: het ontvangen premie-totaal voor aow in een bepaald jaar is niet ontwaard t.o.v. het pensioenuitkering-totaal in dat jaar.

6. We ervaren nu een crisis. De drang van de laatste 30 – 40 jaar naar laaghouden van pensioenpremie blijkt een fout. Deze fout is een van de belangrijke oorzaken van de huidige crisis doordat compenserend beleggen risicovoller werd. Uiteindelijk moesten pensioenuitkeringen ergens vandaan komen, ook in de komende 60 jaren.

Ik hoop dat terzake-kundigen zullen uitleggen wat wijsheid zal zijn.

Reacties zijn gesloten.