Wie zijn de fundamentalisten – zij of wij?

Vandaag de dag worden we in de publiciteitsmedia gevoerd, of zo je wil overvoerd, met verhalen over fundamentalisme. We weten waarover zij het dan hebben. De mode van deze jaren is, dat het dan gaat over moslim-fundamentalisten. Heel onterecht, want als je goed kijkt is maar een klein deel van de moslims fundamentalist. Bij de Christenen is dit een nog kleiner deel. Bij de Joden voorzover ik weet ook een klein deel, en dan nog voornamelijk in Israël.

Staan we er wel bij stil dat fundamentalisten ook onder de ongelovigen voorkomen? Die mensen, die laten zien en horen dat ze een ongelofelijk hekel hebben aan mensen die een geloof aanhangen, of er zelfs een vreselijke haat tegen hebben? Heel modieuze trend, zo lijkt het.

Karen Armstrong schreef een boek "Een geschiedenis van het fundamentalisme", met als hoofdtitel  "De Strijd om God", oorspronkelijke titel "The Battle for God". Wetenschappelijke studie, 493 bladzijden, woordenlijst, noten, bibliografie en meer. De laatste zin van de studie vat, naar mijn mening, het hele boek samen:
"Als fundamentalisten een barmhartigere beoordeling van hun vijanden moeten ontwikkelen, teneinde trouw te zijn aan hun religieuze tradities, dan moeten secularisten ook meer trouw zijn aan de goedheid, tolerantie en het respect voor de mensheid, de karakteristieken van moderne cultuur in haar beste vorm, en dan moeten zij nadrukkelijker aandacht besteden aan de angsten, zorgen en noden die zovelen van hun fundamentalistische buren ervaren en die geen enkele samenleving zonder gevaar kan negeren."

Vrij afgeleid uit een woordenboek:

Fundamentalisten: zij die strikte opvattingen hebben over hun heilige boeken, hun godsdiensten en vaak ook hun rechtspraak.

Religieuze: godsdienstige.

Secularisten: mensen die alles wereldlijk willen maken, vaak door kerkelijke bezittingen te onteigenen; mensen die niets met godsdienst te maken willen hebben.

—————————————————————————-

o

Advertenties

Reacties zijn gesloten.